Vanliga frågor
Hur gör ni med löptikar?
Löptikar får stanna hemma från dagis minst 2 veckor innan man får komma igen.
Min hund blir lite vass när man kastar pinnar och jag är orolig att det ska hända någonting.
Vad gäller på dagis?
Vi kastar inga bollar, pinnar eller trasor på dagis och tillåter inte heller att besökare eller ägare kastar saker till hundarna. Det kan snabbt bli osämja i dagisgruppen om man uppviglar till kamp om bollar eller pinnar kastas.
Min hund är väldigt matglad och jag vill inte att hon/han tigger. Hur gör ni på dagis?
Vi ger inte hundarna godis annat än medhavd lunch för att inte uppmuntra tiggande och för att flera dagishundar kan ha olika allergier eller vara känsliga för vissa ämnen. På fredagar har vi fredagskul, då vi t.ex. har grönsaks/fruktstund.
Min hund skäller aldrig och jag vill inte att hon/han lär sig olater av andra på dagis. Hur gör ni?
Vi tycker att skällande är stressande för både hundar och personal så vi jobbar aktivt på att hålla ner ljudnivån i flocken.
Jag tycker min hund är så tveksam att gå in på dagis på morgonen. Trivs min hund verkligen på dagis? Har hon/han roligt på dagen? Är det någon som varit dum mot henne/honom?
En del hundar har jobbigt med att skiljas från ”hemmaflocken” men om hunden uppvisar symtom på att inte trivas under dagen så talar vi om det. Det är viktigt för oss att alla hundar trivs på hunddagiset. Hundar har också ett bra kroppsspråk som vi inte ska förmänskliga och tolka fel. En hund som visar tveksamhet vid grinden kan mycket väl bara vara artig mot flocken. Att visa låg energi och underkastelse genom att gå sakta med nedsänkt huvud, titta bort och på så sätt fråga, som betyder; ”Är det okej om jag kommer in till er?” Beteendet betyder inte att hunden inte vill, samma hund brukar springa runt och leka som vanligt i gruppen under dagen.
Har ni krav på kastrering?
Nej några sådana krav har vi inte men vår grundinställning är att kastrerade hanar har mycket bättre tålamod och tolerans mot andra hanar och uppvisar mindre stress.
Tikar blir lekkamrater istället för en eventuell partner. Hunden har en naturlig parningsdrift och dom flesta hanhundar får aldrig använda den driften utan har alltid en uppbyggd inre frustration. Vi bor och lever tätt inpå varandra i samhället och det är ofta någon löptik inom doftavstånd vilket givetvis påverkar hanarnas hormoner. En del hanar påverkas mer och andra mindre.
Stressymptom kan vara att hanen är rymningsbenägen, urinerar konstant på promenader, hässjar och trampar runt på nätterna, matvägrar eller har nedsatt aptit, utfall i koppel eller i övrigt verkar uppskruvad, andra hanhundar uppfattas som rivaler och inte lekkompisar osv. Om hanhunden uppvisar tendenser på att vara väldigt hormonstyrd så kan vi ta upp ett samtal med hundägaren.
Vårt mål är att hunden förtjänar att må så bra som det är möjligt. Vi tycker att de som har kennel och hunduppfödning med sin kunskap och professionalism kan välja ut och behålla lämpliga hundar i avel. Vi andra som har våra hundar som familjemedlemmar och till sällskap kan underlätta för hanar med kastrering för att få hunden att fungera bättre i samhället och till vardags.